Optimile de finală ale Cupei României, disputate miercuri, au arătat încă o dată că, în fotbalul judeţean, există figuri aparte. Pe undeva este de înţeles ca la acest nivel să existe cazuri şi cazuri (arbitri bătuţi, oficiali fugăriţi ş.a.m.d.), dar, de aici şi până la a se ajunge ca, după un meci de fotbal, un fotbalist să-şi ameninţe cu cuţitul adversarii, după ce în timpul jocului şi-a făcut dreptate cu fanionul de colţul terenului...
S-a întâmplat la Calafindeşti, în timpul şi după meciul de fotbal dintre Locomotiva Dorneşti şi Florconstruct Pătrăuţi. Ceea ce trebuia să fie o confruntare sportivă între o echipă din Liga a V-a şi una din Liga a IV-a, s-a transformat într-un circ de prost gust, în care artizani au fost jucători de fotbal, spectatori, arbitri, oficiali şi primarul din Pătrăuţi. Nu este nici primul caz de acest gen şi, foarte probabil, nici ultimul. În judeţul Suceava, meciurile în care arbitrii mănâncă bătaie de la jucători, în care spectatorii intră pe teren pe teren pentru a împărţi dreptatea cu pumnul nu mai sunt cazuri de excepţie. Au devenit o obişnuinţă, iar forul sub egida căruia se organizează competiţiile judeţene de fotbal, AJF Suceava, respectiv comisiile de specialitate, au dictat fel de fel de sancţiuni. Unele drastice, altele mai puţin. Unele au fost învăţătură de minte pentru făptaşi, altele nu. În toate cazurile, fotbalul este cel care pierde cel mai mult. De fair-play nici nu mai poate fi vorba.
La Calafindeşti (meciul s-a jucat acolo întrucât terenul din Dorneşti era afectat de inundaţii), în minutul 43 al întâlnirii dintre Locomotiva Dorneşti şi Florconstruct Pătrăuţi, la scorul de 1-0 pentru oaspeţi, în urma executării unui corner, echipa Florconstruct a înscris golul cu numărul doi. A fost momentul în care doi jucători de la echipa din Dorneşti, Costel Olariu şi Onuţ Cernovschi, s-au repezit către arbitrul asistent Andrei Iţco pentru a protesta invocând că golul a fost marcat din poziţie de ofsaid.
Jucătorul Costel Olariu (Locomotiva Dorneşti) a lovit cu fanionul tot ce a prins în cale
„M-am deplasat imediat către cei doi şi le-am explicat că golul a fost înscris regulamentar. În apropierea locului unde purtam discuţia cu cei doi jucători se afla şi banca tehnică a echipei Floconstruct. Dintr-o dată, fără un motiv anume, jucătorul Costel Olariu s-a repezit către banca pătrăuţenilor şi a început să lovească cu pumnii şi picioarele pe unul dintre oficialii echipei oaspete. Un spectator (probabil din Pătrăuţi) a pătruns în incinta terenului şi a încercat să-i apere pe oficialii echipei oaspete, moment în care acţiunile jucătorului Costel Olariu s-au concentrat asupra acestuia. Jucătorul Onuţ Cernovschi a intervenit şi el în sprijinul coechipierului său, lovind cu picioarele.
Totul a degenerat într-o bătaie în toată regula, împărţindu-se pumni şi picioare între cei doi jucători, oficialii echipei oaspete şi un grup (4-5 persoane) de spectatori, suporteri ai echipei Locomotiva Dorneşti. După câteva minute în care s-au împărţit pumni şi picioare între cele două tabere, jucătorul Costel Olariu a scos fanionul de la colţul terenului şi s-a repezit din nou în mijlocul scandalului, lovind cu fanionul (folosit pe post de par – 1,5 metri lungime, 7-8 centimetri grosime) în stânga şi în dreapta, inclusiv pe primarul din Pătrăuţi, antrenorul şi ceilalţi oficiali ai oaspeţilor.
Lucrurile au luat o întorsătură mult mai gravă, întrucât jucătorul Costel Olariu ameninţa cu moartea pe toată lumea, folosind fanionul pe post de suliţă şi împungând cu el pe oricare încerca să deschidă gura. Jucătorul avea momente în care îşi pierdea controlul, căutând o «armă» mai bună cu care să lovească decisiv. În acţiunile lui a fost sprijinit pentru un timp relativ scurt de colegul Onuţ Cernovschi. Ulterior, acesta, împreună cu întreaga echipă Locomotiva Dorneşti au încercat să potolească spiritele încinse şi mai ales pe Costel Olariu. Această scenă, ruptă din filmele cu bătăi de stradă a durat 14 minute. După ce am constatat că spiritele s-au mai calmat, am luat decizia de a evacua spaţiul tehnic al echipei oaspete. Am chemat la mine căpitanul echipei Locomotiva Dorneşti pentru a-i preciza măsurile pe care intenţionez să le aplic, respectiv de eliminare a lui şi a jucătorului Costel Olariu.
Căpitanul de echipă, respectiv Onuţ Cernovschi, m-a avertizat că, dacă îl elimin pe el sau pe Costel Olariu, lucrurile vor degenera cu totul, iar noi, arbitrii şi echipa oaspete, nu vom mai pleca întregi de acolo. Am încercat să-i explic că nu voi relua jocul fără să dictez sancţiunile în cauză, însă atât el cât şi jucătorul Olariu Costel, care se învârtea pe gazon „ca un leu în cuşcă” şi ameninţa pe toată lumea că înnebuneşte cu totul şi nu ştie ce va mai face, au trecut la ameninţări grave la adresa mea şi a oficialilor din Pătrăuţi, dacă nu dau drumul la joc, fără să a dicta sancţiuni.
Am pus în balanţă tot ce s-a întâmplat până atunci şi faptul că situaţia stătea să degenereze din nou, am decis să reiau jocul de la centrul terenului, fără a mai dicta vreo sancţiune, de la scorul de 2-0 pentru Floconstruct Pătrăuţi.
Precizez că cei doi jucători păreau să fie sub influenţa alcoolului. Am luat în considerare că, meciul jucându-se în continuare, aceştia îşi vor mai reveni, iar la final nu vor mai fi probleme. Dacă aş fi oprit jocul definitiv, riscam să declanşez o nouă bătaie generală. În continuare jocul s-a disputat fără alte evenimente sau incidente”, precizează arbitrul central al meciului, Florin Bilouseac, în raportul suplimentar de arbitraj.
Arbitrul ameninţat este căpitan în cadrul MAN şi a fost în acest an în Irak!
Florin Bilouseac este arbitru în lotul judeţean din 1999 şi spune că partida de la Calafindeşti nu este un caz singular în cariera sa de antrenor, el trecând şi prin alte situaţii de acest gen. Bilouseac este căpitan în cadrul MAN. Mai mult, în acest an, el a făcut parte din Batalionul 151 de infanterie „Lupii Negri” prezent în Irak în apropierea localităţii An Nasiriyah.
„Pur şi simplu nu aveam ce să fac la acest joc. Dacă dădeam sancţiunile, riscam să iau o mamă de bătaie soră cu moartea. Nu ştiu cine mi-ar fi putut sări în ajutor. La meci era un singur organ de poliţie, pe care l-am văzut în acel meleu, dar fără să se implice prea mult”, spune Bilouseac.
Comisia de Disciplină a amânat soluţionarea cazului de la Calafindeşti
Ieri, la sediul AJF Suceava, a avut loc o nouă şedinţă a Comisiei de Disciplină în care, printre altele, s-a discutat şi cazul meciului de la Calafindeşti. Fiind mai complexă, soluţionarea situaţiei de la meciul Locomotiva Dorneşti – Florconstruct Pătrăuţi va fi discutată în zilele următoare, când în faţa comisiei se vor prezenta delegaţii ambelor echipe.
Întâlnirea dintre cele două formaţii s-a încheiat cu victoria oaspeţilor, scor 1-3.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Adauga un comentariu